≡ Menu

Betablockerare alkohol

Funderar du på om du kan dricka alkohol när du tar betablockerare? Då ska du läsa den här sidan om betablockerare alkohol, risker och hur du ska göra.

Du vill säkert kunna dricka ett glas vin eller ta en öl emellanåt, och kanske ska du på någon fest då du skulle vilja dricka lite mer. Då är det bra om du har koll på vad som gäller för betablockerare alkohol, så att du vet om det kan innebära några risker för dig, eller om det är något särskilt du ska vara uppmärksam på ifall du dricker när du tar din medicin.

När du har koll på vad som gäller för betablockare alkohol så kan du hantera din medicin på rätt sätt och du vet hur du ska göra med att dricka alkohol.

Vad du ska göra ifall du vill undvika farliga effekter av alkohol när du tar din medicin

Att kombinera alkohol  med medicin är oftast ingen bra idé. Det kan t.o.m. vara farligt för dig.

När du behandlas med ett läkemedel och sedan dricker alkohol så påverkas din kropp av alkoholen. Det gör att effekten av ditt läkemedel kan bli starkare eller svagare, att biverkningarna blir starkare eller att effekten av alkoholen blir större än normalt.

Därför ska du alltid vara försiktig med alkohol när du tar en medicin.

Det bästa är om du pratar med din läkare eller med en apotekare om hur du ska tänka kring att dricka alkohol, så att du får koll på vad som gäller för just dig, dina besvär och dina mediciner.

Det är särskilt viktigt när du tar flera mediciner att du pratar med din läkare eller med någon på apoteket om du kan dricka alkohol under tiden du går på dessa mediciner.

Just kombinationen betablockerare alkohol  kan ge dig vissa effekter.

Om du dricker alkolhol när du använder betablockerare kan det få allvarliga effekter på ditt hjärta

Alkohol är ett ämne som påverkar din kropp på flera olika sätt. Bl.a. påverkas levern, hjärnan och hjärtat av alkoholen.

När det gäller hjärtat så påverkas din hjärtmuskel ifall du dricker alkohol. Hjärtmuskeln blir försvagad och då orkar ditt hjärta inte pumpa lika bra som normalt.

Alkohol i din kropp gör också så att dina blodkärl vidgas och då sjunker ditt blodtryck.

Dessa effekter som du får på din kropp innebär att du kan känna dig trött eller få yrsel.

Betablockerare är en medicin som påverkar ditt hjärta på liknande sätt som alkohol. Betablockerare sänker ditt blodtryck och din puls.

Eftersom både alkohol och betablockerare påverkar ditt hjärta så är det riskfyllt för dig att dricka alkohol samtidigt som du tar betablockerare. Du kan nämligen få en väldigt svag puls eller ett väldigt lågt blodtryck.

Ifall du kombinerar betablockerare alkohol så kan du lättare få yrsel och må illa

Dina biverkningar av din medicin kan bli starkare när du dricker. Det är för att flera effekter av alkoholen är samma som biverkningar du kan få av din betablockerare.

Att du känner dig trött eller yr är både effekter du kan känna när du dricker alkohol och biverkningar du kan få av din betablockerare. Därför är det större risk att du känner dig trött och får yrsel ifall du kombinerar betablockerare alkohol.

Illamående är en annan effekt som du kan få av alkohol. Illamående är också en biverkning som du kan få av din betablockerare. Därför kan du lättare känna dig illamående ifall du dricker alkohol när du använder betablockerare.

Läs här för att få koll på biverkningarna du kan få av din betablockerare.

Vad du ska göra ifall du vill dricka alkohol när du tar betablockerare

Människor reagera olika både på alkohol och på betablockerare. En del känner av effekter lättare än andra. Därför är det svårt att säga hur du kommer att påverkas ifall du dricker alkohol när du tar din betablockerare.

Det är skillnad på ifall du dricker någon enstaka gång eller om du dricker mer eller mindre regelbundet under en längre tid. Ifall du dricker alkohol regelbundet och under längre tid så är det större risker för dig när du tar din betablockerare.

Vill du däremot dricka någon enstaka gång så kan du själv skapa dig en uppfattning om hur du påverkas. Det gör du genom att prova dig fram.

Du kan vid ett tillfälle dricka lite alkohol och se vad som händer. Ta en öl eller ett glas vin och sedan så ska du vara uppmärksam på om du får några effekter.

En del känner att det är gränsen. Ett glas räcker för de obehagliga effekter de får. För andra känns det inget särskilt. Ifall du inte känner något speciellt av ett glas kan du nästa gång prova två och se vad du känner.

Det gör att du kan prova ifall du kan dricka lite vid enstaka tillfällen.

Det kan vara bra för dig att prata med din läkare eller med en farmaceut på apoteket för att få bättre koll på hur du ska göra om du vill dricka när du tar betablockerare. Det är extra viktigt ifall du tar flera mediciner.

På det här sättet kan du få koll på hur du påverkas av kombinationen betablockerare alkohol.