Betablockerare anvÀndning

HÀr lÀser du om hur du ska ta din medicin, nÀr du ska vara försiktig med betablockerare, hur din trÀning pÄverkas och vad du ska tÀnka pÄ nÀr du slutar med betablockerare.

Betablockerare Àr en typ av lÀkemedel som du fÄr för att behandla hjÀrt- och kÀrlsjukdomar. Exempel pÄ hjÀrt- och kÀrlsjukdomar som du kan behandla med betablockerare Àr:

  • Högt blodtryck
  • HjĂ€rtsvikt
  • KĂ€rlkramp
  • HjĂ€rtarytmi
  • Skydda hjĂ€rtat efter en hjĂ€rtinfarkt

Du kan ocksÄ ha fÄtt betablockerare för att lindra din Ängest, nervositet eller scenskrÀck.

I vissa fall kan det vara sÄ att du fÄr betablockerare för att förebygga migrÀn eller för att lindra besvÀr som du kan ha ifall du har giftstruma.

SĂ„ vet du hur du ska ta din betablockerare

Din lÀkare bestÀmmer den dos av lÀkemedlet som du ska ta. Beroende pÄ vilken betablockerare du tar sÄ ska du antingen ta din tablett en gÄng per dygn, ellersÄ tar du din medicin utspritt pÄ nÄgra gÄnger per dygn.

Ifall du glömmer att ta en dos av lÀkemedlet sÄ ska du inte ta dubbel dos av lÀkemedlet nÀsta gÄng, utan du hoppar över den gÄng du missat och sedan tar du nÀsta dos som vanligt.

Det Àr viktigt att du följer den dos som din lÀkare har gett dig. Den Àr speciellt anpassad för dig och för de besvÀr som du lider av.

HÀr följer nu tre saker du bör veta nÀr du tar betablockerare:

  1. vad du ska tÀnka pÄ innan
  2. hur din trÀning pÄverkas
  3. hur du ska sluta med betablockerare

Hur du vet nÀr du ska vara försiktig med betablockerare

Det finns en del tillfÀllen nÀr du ska vara försiktig med ditt lÀkemedel eller helt undvika att ta det. DÀrför Àr det bra att veta detta innan du tar betablockerare.

Det kan handla om att du ska lÄta bli en del andra lÀkemedel nÀr du tar betablockerare. Det beror pÄ att lÀkemedlen kan pÄverka varandra sÄ att du fÄr en för kraftig effekt i din kropp, eller att du inte fÄr den önskade effekten.

Ett exempel Ă€r verapamil ett Ă€mne som finns i bl.a. Isoptin och Verapamil. Det Ă€r ett lĂ€kemedel som du tar mot hjĂ€rtsjukdomar och högt blodtryck. Det ska du inte ta samtidigt som du anvĂ€nder betablockerare. Du kan lĂ€sa pĂ„ bipacksedeln som följer med din betablockerare vilka lĂ€kemedel du ska undvika att kombinera med din betablockerare. Är du osĂ€ker sĂ„ prata med din lĂ€kare.

Har du vissa sjukdomar som t.ex. astma sÄ ska du undvika vissa typer av betablockerare. DÄ kan det gÄ bra med andra typer av betablockerare. Det pratar du med din lÀkare om. I bipacksedeln som du hittar i din ask med mediciner kan du lÀsa om vilka sjukdomar som inte gÄr ihop med just din betablockerare.

NĂ€r du Ă€r gravid ska du lĂ„ta bli att anvĂ€nda betablockerare. Det beror pĂ„ att det finns risk för att ditt foster pĂ„verkas av medicinen. Även nĂ€r du ammar ska du vara försiktig, eftersom medicinen förs över i bröstmjölken.

Din trÀning pÄverkas av din medicin

Eftersom din puls sÀnks och kraften i dina hjÀrtslag dÀmpas sÄ kan du mÀrka att du orkar mindre nÀr du anstrÀnger dig.

NÀr du trÀnar sÄ kan du alltsÄ kÀnna att du orkar mindre Àn du brukar. Ta det lite lugnare vid trÀning nÀr du börjar att anvÀnda din betablockerare för att se hur din kropp pÄverkas.

AnvÀnder du dig av pulsbaserad trÀning sÄ kommer du att mÀrka att du har svÄrt att fÄ upp din puls som du brukar. Eftersom din medicin pÄverkar dig sÄ att din puls sÀnks och du inte orkar lika mycket sÄ Àr det svÄrt för dig att fÄ upp pulsen.  IstÀllet kan du trÀna lÀngre tid för att fÄ den trÀningseffekt som du önskar.

Ifall du slutar tvÀrt med din betablockerare kan du fÄ ett kÀrlkrampsanfall

NÀr du ska sluta med din betablockerare ska du trappa ned dosen stegvis. Det Àr för att din kropp ska kunna anpassa sig till att inte fÄ lÀkemedlet.

Ditt hjÀrt- och kÀrlsystem Àr kÀnsligt för pÄverkan och det behövs en gradvis förÀndring sÄ att du slipper obehagliga eller farliga effekter. DÀrför Àr det viktigt att trappar ned din dos av medicinen stegvis nÀr du slutar med betablockerare.

Slutar du tvÀrt kan du fÄ plötsligt förhöjt blodtryck och du kan fÄ ett kÀrlkrampsanfall. Detta kallas utsÀttningssymptom. (Att sluta med ett lÀkemedel kallas utsÀttning.)

Din lÀkare ger dig en nedtrappningsplan sÄ att du slipper dessa problem. Se till att följa den och prata med din lÀkare ifall du upplever obehagliga effekter.