Inderal

HĂ€r lĂ€ser du för att fĂ„ koll pĂ„ ditt lĂ€kemedel Inderal – biverkningar du kan fĂ„, vad som gĂ€ller i kombination med alkohol, och om du kan anvĂ€nda det vid social fobi och Ă„ngest.

Inderal Àr en typ av lÀkemedel som kallas betablockerare. Det Àr lÀkemedel som anvÀnds mot olika hjÀrt- och kÀrlsjukdomar som t.ex. högt blodtryck, och för att lindra Ängest, migrÀn och giftstruma.

Inderal fÄr du för att:

 • behandla ditt höga blodtryck
 • motverka dina attacker av kĂ€rlkramp
 • ge dig en regelbunden hjĂ€rtrytm
 • skydda ditt hjĂ€rta efter en hjĂ€rtinfarkt
 • behandla en del sköldkörtelbesvĂ€r, som t.ex. giftstruma
 • minska dina darrningar (tremor)
 • du ska slippa migrĂ€n

Du kan ocksÄ fÄ lÀkemedlet av andra orsaker. Betablockerare som Inderal har visat sig kunna lindra Ängest, social fobi och scenskrÀck. DÀrför kan du fÄr denna typ av medicin om du har ett sÄdant tillstÄnd.

LÀs mer hÀr om lÀkemedlet vid social fobi, och hÀr om lÀkemedlet vid Ängest.

LÀkemedlet tillverkas av Astra Zeneca och finns i tvÄ varianter; Inderal och Inderal Retard. Den första Àr en vanlig tablett som du tar nÄgra gÄnger per dygn. Medan den andra Àr en depottablett som ger ut lÀkemedlet i blodet under en lÀngre tid. Den rÀcker oftast att ta en gÄng per dygn. LÀs mer hÀr om Inderal Retard.

BĂ„da varianterna av lĂ€kemedlet Ă€r receptbelagda och dĂ€rför köper du dem via apoteket. Köpa…

Medicinen Àr en typ av betablockerare som kallas icke-selektiv betablockerare. Det innebÀr att den pÄverkar bÄde hjÀrtat och blodkÀrlen (som alla betablockerare gör) men Àven andra delar av kroppen som t.ex. luftvÀgarna. Inderal Àr den största icke-selektiva betablockeraren.

Du hittar mer information om betablockerare hÀr.

NÀr du tar din medicin kan du fÄ biverkningar

NÀr du anvÀnder medicinen sÄ kan du drabbas av olika biverkningar. De vanligaste biverkningarna har med din puls och din blodcirkulation att göra. Det beror pÄ att medicinen gör sÄ att ditt hjÀrta slÄr lÄngsammare och ditt blodtryck sÀnks.

LÀkemedlet kan ocksÄ pÄverka din nattsömn och din ork.

HĂ€r hittar du de fem vanligaste biverkningarna av Inderal, och andra biverkningar du kan drabbas av.

Vad du ska tÀnka pÄ nÀr du tar Inderal

Det finns tillfÀllen nÀr du inte ska anvÀnda denna medicin. Ifall du har astma eller andra svÄra andningsbesvÀr ska du inte ta lÀkemedlet.

I vissa fall ska du vara försiktig med lÀkemedlet. T.ex. ifall du har eller har haft mycket lÄgt blodtryck, lÄngsam eller oregelbunden hjÀrtrytm eller om du har dÄlig blodcirkulation.

Det Àr viktigt att lÀkaren som ordinerat dig det hÀr lÀkemedlet kÀnner till hela din sjukdomsbild sÄ att dosen blir rÀtt för dig. Du ska prata med din lÀkare innan du börjar anvÀnda din medicin om du har nÄgon av de hÀr besvÀren:

 • njursjukdom
 • leversjukdom
 • sköldkörtelsjukdom
 • hjĂ€rt- eller blodcirkulationsproblem
 • andfĂ„ddhet
 • svullna anklar
 • eller har haft nĂ„gon allvarlig allergisk reaktion vid t ex insektsbett

Att kombinera Inderal med vissa andra lÀkemedel Àr inte bra. Tala alltid om för din lÀkare om du anvÀnder andra lÀkemedel.

Det Àr ovanligt men det kan hÀnda att lÀkemedlet ger dig ett sÀmre infektionsförsvar. Om du fÄr en infektion i kroppen med feber sÄ ska du kontakta din lÀkare sÄ att de kan ta blodprov och se att du inte har drabbats av brist pÄ vita blodkroppar.

Om du Àr gravid finns det risk att fostret pÄverkas av Inderal. LÀkemedlet gÄr ocksÄ över i modersmjölken nÀr du ammar.

Om du dricker alkohol nÀr du tar ditt lÀkemedel kan du fÄ allvarligare biverkningar. LÀs mer om vad du behöver veta om Inderal och alkohol hÀr.